úterý 25. března 2014

Arabská kuchyně - 2. část - tabouleh

Dnes jen jeden rychlý a velmi jednoduchý recept na arabský salát jménem tabouleh (čti tabule... ano, ano, stejně jako třeba školní tabule :-)).


Tabouleh je lahodná, osvěžující a velmi zdravá kompozice úžasných ingrediencí, jako je bulgur, rajčata, spousta petržele, máty a cibulky. Hodí se skvěle ke grilovanému masu, do pita chleba nebo společně s tahini. Šťáva, která vznikne z olivového oleje, citronové šťávy a zeleniny v salátu je navíc vynikající pro namáčení pita chleba :-)

Co budete potřebovat na misku salátu:

- Svazek petrželky (nasekaná najemno)
- Asi 4 větší rajčata (nakrájená nadrobno)
- 1 červenou cibuli (nakrájenou nadrobno)
- Pár lístků máty (stejný druh, co se dává do mojita, nasekanou najemno)
- Hrst bulguru (povařený, aby byl na povrchu měkký, ale vevnitř ještě trochu tvrdí... Prostě al dente, ale tento pojem se k arabské kuchyni tolik nehodí, co?! :-)
- Šťávu z jednoho citronu
- Olivový olej
- Sůl

Jak na to:

Petrželku a mátu nasekejte najemno a rajčata nakrájejte na menší kousky a smíchejte. U tabouleh je potřeba, aby poměr rajčat a petrželky byl půl na půl.


Následně přidejte najemno nasekanou cibulku a povařený bulgur.


Přidejte olivový olej, šťávu z jednoho citronu a dosolte.


Servírujte jako přílohu k masu nebo si tímto salátem naplňte pita chléb společně s tahini.

Dobrou chuť :-)


7 komentářů:

  1. Vypadá to úžasně, hned bych si dala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus si ho připravit třeba k večeři. Je to fakt super jednoduché a rychlé :-)

      Vymazat
  2. mám z toho strašný hlad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus tabouleh doma. Je to vážně super easy a hlavně moc chutné a zdravé jídlo :-)

      Vymazat
  3. Myslim ze jsem podobny jedla na dovolene v Maroku a od te doby sem na nej uz dostala nekolikrat chut a nevedela sem co v nem bylo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus ho a dej vědět, jestli se povedl a chutnal jako v Maroku :-)

      Vymazat
    2. Dnes sem na nej nakoupila suroviny a jdu zkouset. :)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář :-)