středa 16. dubna 2014

Arabská kuchyně - 3. část - domácí pita chléb s kapsou

Ještě jsem v Čechách v obchodě nikdy nekoupila dobrý pita chleba. Vždycky ho mají strašně vysušený, takže když ho chcete trochu přihřát v troubě, vytáhnete z ní jen tvrdou placku, která se nedá jíst. Snažila jsem se tedy nahradit pitu nějakým jiným pečivem, ale co si budeme povídat, francouzská bageta, ani česká šumava se k hummusu nebo tabouleh zkrátka nehodí :-) Tak si říkám: "co ti brání, udělat si domácí chleba? A když ti nevyjde s kapsou, nevadí, i tak to bude lepší než ty "létající talíře" ze supermarketů."


... dala jsem se do toho. Udělala si na internetu malou rešerši, kontaktovala svou arabskou tetu o radu, nakoupila suroviny a začala testovat nejlepší recept a postup.

Nejdřív jsem se chleba snažila "upéct" na rozpálené pánvi, protože to je prý způsob, jakým se vám nejlépe nafoukne kapsa, ale z pánve byt povrch chleba nerovnoměrně upečený a místy dokonce spálený. Zkusila jsem tedy péct v troubě a to už bylo ono!!! No a z toho, že se mi v chlebu dokonce opravdu utvořila kapsa, jsem měla druhé Vánoce :-)

Celkově je pečení pita chleba s kapsou vážně snadné, ač to tak asi nevypadá. Musíte ale dodržet několik základních postupů, které pak zaručeně zafungují.

Co budete potřebovat na 6 - 7 chlebů:
- 0,5 kg polohrubé mouky
- 1 kostku droždí
- Hrnek vody ohřáte na cca 50 stupňů (jinými slovy vodu, která je hodně teplá, ale v pohodě v ní udržíte prst)
- Půl lžičky cukru
- Lžičku soli
- 2 lžíce olivového oleje

Jak na to:
V teplé vodě rozmíchejte cukr a kostku droždí a počkejte asi 5 minut, dokud se na povrchu neudělá pěna jako na pivu.

Mouku vysypte do mísy, přidejte sůl, olivový olej a následně droždí rozpuštěné ve vodě. Vše spolu velmi důkladně prohněťte.

Na tomto místě se vám musím přiznat, že při přípravě pita jsem poprvé pro zpracování kynutého těsta použila elektrický hnětač. Vím, je to obrovská srabárna, ale nějak jsem potřebovala mít čisté ruce, abych mohla být neustále v pozoru, kdyby Puntíče chtělo třeba strkat lžičku do zásuvky :-) Nicméně takové těsto jako z robota se mi NIKDY v životě rukou nepodařilo! Je tak vláčné, pružné a hladké a následně se s ním i skvěle pracuje. Takže jestli máte kuchyňský robot, zkuste to...

Těsto pak nechte v míse zakryté utěrkou kynout na teplém místě asi 40 minut.

Nyní ta opravdu nejdůležitější věc! Pro to, aby se vám upekl dokonalý pita chléb s kapsou - rozfajrujte troubu. A když říkám rozfajrujte, myslím tím abyste ji skutečně rozehřáli na maximum. V případě naší trouby je to 275 stupňů. Pokud máte navíc nějaký chytřejší stroj, nechte topit jen dolní spirálu.

Do trouby si také vložte plech a nechte ho vyhřát. To pomůže plackám pak rychle znovu vykynout v troubě tak, že se uvnitř utvoří velká bublina aka naše vysněná kapsa.

Když tedy těsto nabyde a získa dvakrát takový objem, je připravené na pečení. Rozdělte si ho na 6 - 7 dílů a z těch uplácejte pravidelné kuličky a z kuliček placky o průměru asi 17 cm. Ty pak naskládejte na horký plech a šup s nimi do trouby a to do spodní části.

... teď sledujte, jak vám ty chlebíčky krésně bobtnají, voní celým bytem a zlátnou na povrchu.

Po 10 minutách chléb vyndejte z trouby a nechte pár minut odpočinout.

Důkaz místo slibů - pita kapsa :-))))

Chléb jezte ještě teplý, naplněný třeba taboulehtahini a kuřecím masem.

Dobrou chuť :-)


9 komentářů:

  1. Miluju domácí pečivo. A toto vypadá parádně, jdu na to :)

    OdpovědětVymazat
  2. Můžu se jen ujistit - opravdu stačí pouze 200g mouky? Vypadají skvěle, určitě je udělám :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Petro, děkuji :-) Omlouvám se za chybku - myslela jsem samozřejmě 0,5 kg mouky. Opravuji :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Zdravím :) tak jsem se do toho pustila a jsem v té fázi, kdy mám pozorovat bobtnání a čichat vůni.. :D no ..zhrozila jsem se dýmem z trouby, ale nakonec to fakt bobtná :)))) jooo :D děkuji za recept

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, není zač a doufám, že to ve finále dopadlo opravdu dobře :-)

      Vymazat
  5. Úžasné určite zkusim

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím, tady Karel, dělal jsem pity dle tohoto receptu a povedla se mi jen jedna - ale zato jako polštářek. recepturu jsem dodržel, těsto dělal v robotu, po vykynutí a rozdělení válel válečkem. Rozpálil jsem troubu a vkládal placky vždy po dvou. první dvě se mi spálily, což byla moje chyba. druhá dvojice - jeden chlé super a druhá placka vykynula jen způlky a druhá půlka placky zůstala placatá, třetí dvojice též vykynuly jen do půlky. Vkládal jsem vždy na rozpálený plech, takže žádný dlouhý chládnutí se nekonalo ... kde jsem udělal chybu? Anebo se ty placky po vyválení měly ještě nechat v klidu nějakou tu dobu "připodovykynout" a pak dát péct? :-) Díky za odpověď. Karel-:)

    OdpovědětVymazat
  7. To vypadá suprově. Musím se přiznat, že o pita chlebu jsem se poprvé dozvěděla teprve nedávno díky tomuto článku Před pár týdny jsem se ho dokonce rozhodla vyzkoušet v jedné restauraci tady u nás a musím říct, že jsem byla velmi mile překvapená. Dost teď uvažuji nad tím, že bych něco takového zkusila udělat i doma. Nevypadá to až tak složitě.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)