středa 21. května 2014

Narozeninový dort pro roční dítě Puntíče

Už je to rok, co se nám narodila malá holčička. Asi nemusím zdůrazňovat, že absolutně nechápu, jak ten čas letí a zaroveň jak strašně moc se toho změnilo. O tom ale psát nechci, protože na toto téma jsem tu láteřila už dost :-). Chci psát o parádním dortu!

V podstatě od narození Puntíčete jsem se těšila na to, až jí udělám první dort, ona se v něm bude rochnit a patlat a pak jí ten stejný budu připravova každý rok. No a když bude potom už velká, bude říkat: "mami, udělej mi k narozeninám zase můj dort, bez něj to nejsou narozeniny".


Tak jsem začala hledat inspiraci a z různých střípků jsem si časem v hlavě spojila plán na Tvarohový dort s jahodami:

Tvaroh - protože je zdravý a hodí se i pro malé děti.
Jahody - protože Puntíče je květnové, jahody začínají být všude a naše holčička je navíc zbožňuje.

V rámci ingrediencí jsem se snažila použít co nejméně cukru a másla. Jde přeci jen o dezert pro malé dítě a nechci ji rozfrcávat přemírou sladkého :-) Vy ale můžete do krému přidat více másla i cukru a stejně tak do korpusu.

Co budete potřebovat:

Na korpus:
4 vejce (použila jsem domácí od babičky a musím říct, že na barvě i struktuře se to krásně projevilo. Piškot byl neskutečně žlutý a božsky nadýchaný)
120 g polohrubé mouky
100 g cukru
2 lžíce teplé vody
1 balíček kypřícího prášku do pečiva

--> Použila jsem formu o průměru 24 cm

Na tvarohový krém
2 vaničky měkkého polotučného tvarohu
50 g másla
Kůra z jednoho bio citronu
40 g vanilkového cukru (vyrábím si vlastní tak, že lusky bez dužiny, místo toho, abych je vyhazovala, naložím do sklenice společně s cukrem)

+ Asi půl kila čerstvých jahod - část nakrájených podélně na plátky (dovnitř dortu), část nakrájených na čtvrtiny (na ozdobu dortu).

Jak na to:

Nejprve si si připravíme těsto na piškot - oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme pevný sníh.

Ze žloutků, cukru a 2 lžic vody pak ušleháme hustou bílou pěnu, do které pomalu přidáváme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Nakonec velmi jemně vmícháme sníh a těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy.
Pekla jsem při teplotě 170 °C cca 15 minut, ale před vyndáním z trouby píchněte do korpusu párátkem, a když ho vyndáte čisté, máte hotovo. 
Mezi tím co se korpus peče, můžete začít připravovat krém. Nejprve nechte máslo i tvaroh odstát mimo lednici asi 30 minut, aby měly zhruba stejnou teplotu a krém se vám nezdrcnul.
Následně v kuchyňském robotu ušlehejte máslo s cukrem do jemna a přidejte tvaroh a citronovou kůru. Vše spolu ještě asi 5 minut důkladně prošlehejte do vláčného krému. Ten nechte asi 30 minut odpočívat v lednici mezitím, co vám bude chladnout piškot.
Jakmile vám korpus vychladne, vyjměte ho z formy a umístěne na větší talíř či podnos. Nyní korpus maximálně opatrně rozřízněte nad půlkou výšky korpusu. Dolní část pomažte krémem a naklaďte na něj půlky jahod (místo jahod můžete použít jahodový džem, ale čerstvé jahody po rozkrojení dortu uvnitř vypadají nádherně) a potom přiklopte horní částí korpusu. Celý povrch pomažte krémem a nahoru naaranžujte čtvrtinky jahod. 
Nakonec jsem ještě smíchala 3 plátky želatiny s trochou šťávy z jahod a potřela jsem jí povrch dortu, aby se krásně leskl a měl narůžovělou barvu.
Dort pak nechte asi hodinku odpočívat v lednici a následně za zpěvu "hodně štěstí zdraví" servírujte se zapálenou svíčkou :-). 
Všechno nejlepší!

2 komentáře:

  1. ...tak letos budou dorty dva???

    OdpovědětVymazat
  2. Nádherně jste to napsala. Vyzkouším synovi k prvním narozeninám také;)Děkuji

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)