čtvrtek 25. září 2014

Kynutý švestkový koláč se skořicovou drobenkou

Chuť a vůně švestek a skořice jsou pro mě esencí podzimu. Takového toho, kdy ještě příjemně svítí slunce, ale z úhlu a síly paprsků cítíte, že se blíží chladné období. V podobných dnech mám pokaždé chuť projít se pod žloutnoucími stromy a potom sedět na balkoně v huňatém svetru s hrnkem černého čaje s mlékem a kouskem švestkového koláče. Máte také nějaké podzimní chutě?


Můj recept na švestkový koláč není asi ničím speciální, ale je to ověřená klasika jako od babičky. V mém případě vlastně od dědečka, protože u nás to byl vždycky právě on, kdo pekl ty nejlepší moučníky na světě, na které do dneška vzpomínám až se mi sbíhají sliny :-)


Co budete potřebovat na jeden plech:

Na těsto:
- 300 g hladké mouky
- 1 kostku droždí
- 50 ml vody o teplotě cca 50 stupňů se lžičkou cukru
- 70 g rozteklého másla
- 50 g cukru moučka
- 100 ml teplého mléka
- 1 žloutek

Na náplň:
- 1,5 kg švestek nakrájených na půlměsíčky
- 2 vaničky polotučného tvarohu
- lžičku vanilkového extraktu (používám z Marks&Spencer a je úžasný)
- kůru z jednoho citronu
- 50 cukru krystal
- 1 vejce

Na drobenku:
- 80 g másla (vyndejte máslo z lednice asi 30 minut před tím než se na drobenku pustíte, aby vám hezky povolilo)
- 80 g cukru krystal
- 70 g polohrubé mouky
- 70 g krupičky (mám ji v drobence ráda, protože pak pěkně křupe)
- 1 polévkovou lžíci skořice

Jak na to:

1) Nejdříve si připravíme těsto v následujících krocích:

- Připravte kvásek rozmícháním droždí v teplé vodě se špetkou cukru. Kvásek nechte vzejít asi 5 minut.
- Vajíčko utřete s máslem a cukrem.
- Do hnětače* vsypte mouku, přidejte vajíčkovo - máslovou hmotu a kvásek. Stroj zapněte a po zapracování zmíněných ingrediencí přilijte ještě mléko a hněťte do doby, než vám vznikne lepkavé těsto. To následně ještě rukou zpracujte na pomoučené ploše, potom vložte do mísy a nechte pod utěrkou kynout cca 45 minut.

*Pokud nemáte hnětač nebo nejste srabík jako já, můžete použít vlastní ruce :-)


2) Mezitím, co vám kyne těsto, připravte tvarohovou náplň:

- Tvarohy utřete s vajíčkem, cukrem, citronovou kůrou a vanilkovým extraktem. 



3) ... a drobenku:

- Změklé máslo, cukr, mouku, krupičku a skořici ve větší misce rukou zpracujte do drobenky a nechte na chladném místě odpočívat.


4) Troubu předehřejte na 180 stupňů.

5) Uválejte těsto

- Těsto by po 45 minutách mělo být krásně vykynuté, takže ho vyjměte z mísy a na pomoučené ploše rukou zpracujte do pravidelné kuličky. Potom se chopte válečku a uválejte placku a rozměrech blížících se tvaru vašeho plechu. Placku opatrně přeneste na plech vyložený pečícím papírem a rukou dolaďte tvar těsta, aby přesně pasovalo.

6) Těsto ozdobíme:

- Pomocí stěrky nebo nože s tupým hrotem rovnoměrně na těsto rozetřete tvarohovou náplň.

- Na náplň naklaďte švestky.

- Nakonec švestky posypte drobenkou.


7) Pečte asi 40 minut.

A teď to nejdůležitější - ukrojte si kousek této božské many, hoďte si nožky nahoru a vychutnejte si tu atmosféru blížícího se podzimu :-)

Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář :-)