pondělí 17. února 2014

Hráškový krém se ztraceným vejcem a pancettou

V neděli jsme si k snídani udělali palačinky. No a když si dáte ráno něco tak vydatného, tak pak už nemáte půlku dne hlad. V podvečer nám ale přeci jen začalo kručet v břiše a nějaká polévka byla ideální volbou.

Tento hráškový krém je super jednoduchý a ztracené vejce a pancetta na vrchu jsou pěknou "třešínkou", které potěší a udělá z obyčejné hrachajdi něco trochu extra.


Už jsem tady na blogu zmiňovala svou stávající posedlost ztraceným vejcem. Je skvělé na saláty, do sendviče nebo právě do polévek. Já jsem si ale vždycky myslela, že docílit tak akorát uvařeného žloutku je něco opravdu složitého a navíc jsem se bála, že vejce po rozklepnutí do vody zcuckovatí. Pak jsem ale natrefila na video recept Václava Friče s detailním postupem, jak ho zaručeně připravit.

Koukněte na to:



Když už tedy víte, jak na ztracené vejce, pojďme na samotný recept na polévku.

Co budete potřebovat na 4 porce:
2 sáčky mraženého hrášku
1 cibuli (nakrájenou na jemno)
3 stroužky česneku (2 stružky nakrájené na jemno, 1 stroužek si nechte v celku)
250 ml smetany ke šlehání
Sůl
Pepř
Olivový olej
Pancettu (nakrájená na proužky)
Vejce (tolik dle počtu porcí)
Ocet (použila jsem jablečný)

Jak na to:
V hrnci na olivovém oleji orestujte cibuli a česnek a následně přidejte hrášek. Vše spolu na pánvi poduste a poté přidejte asi litr vody. Přikryjte pokličkou a nechte na nižším plameni vařit asi 15 minut. Vždycky pak poznám, že je hrášek tak akorát, když je jakoby pomačkaný.


Vemte tyčový mixér a pořádně do hladka hrášek rozmixujte. Hrnec vraťte zpět na sporák na nižší plamen a přilijte smetanu.


Nyní si připravte pancettu. Na pánev vlijte olivový olej a následně na ní nechte orestovat celý stroužek česneku. To dodá slanině ještě lepší říz. Slaninu pak orestujte do křupava a česnek vyhoďte.


Nyní dle video receptu výše připravte ztracená vejce.

Krém vlijte do misky, naaranžujte ztracené vejce a navrch slaninu. Těsně před servírováním vejce nakrojte, aby žloutek efektně vytekl do polévky :-)


Dobrou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář :-)