pátek 21. března 2014

Arabská kuchyně - 1. část - tahini

Miluju arabskou kuchyni a vše kolem ní. Asi k tomu mám geny, protože část mé rodiny pochází z Palestiny a předpokládám, že po mateřském mléku bylo tahini to první, co jsem v životě ochutnala :-)

Nejen, že je arabské jídlo fakt vynikající, ale je i zdravé. Vlastně se mi v ní těžko hledá ingredience, která by byla přehnaně tučná. Vaření jídel je navíc rituál, samotný akt jezení potom dlouhá společenská záležitost, kdy se hodiny vychutnávají pokrmy a následně pije mátový čaj a kouří shisha.  

Na fotce můžete vidět tahini, hummus, tabouleh a domácí pita chléb. Ke všem těmto delikatesám bych se zde na blogu chtěla dostat :-)

Já mám s arabskou kuchyní bohaté zkušenosti. Když jsem byla malá, pořádaly se u nás doma gastro večírky, kdy můj táta sezval snad všechny pražské Araby a oni pak celé hodiny vařili, grilovali, klábosili, jedli a pili. Také jsem měla možnost učit se vařit arabská jídla od své palestinské tety Vanlentiny a řeknu vám, že taková hospodině a skvělá kuchařka se jen tak nevidí. A zažít večeři v době Ramadánu?! To je teprve ZÁŽITEK. 

Nerozumějte tomu ale špatně - nejsem žádná šéfkuchařka arabské kuchyně, ale myslím, že znám základy a ty bych s vámi v rámci několika postů ráda posdílela. 

Když je tedy řeč o arabském jídle, není možné nezmínit a nezačít s jejím "stavebním kamenem" a neodmyslitelnou součástí a tou je tahini. Jde o sezamovou pastu, která se přidává do různých jídel, především do hummusu. Má skvělou unikátní výraznou ale zároveň jemnou chuť, kterou nejde k ničemu přirovnat. Můžu vám ale říct, že vám bude určitě chutnat :-)

Tahini u nás v Čechách pořídíte například v obchodech se zdravou výživou nebo orientálních prodejnách (nebo si ji prostě vygooglete a objednejte přes nějaký e-shop).

Kromě vaření má ale tahini také blahodárný účinek na úlevu od pálení žáhy. Když jsem byla těhotná hrozně jsem na to trpěla a pak mi táta poradil ať na to spolknu lžíci tahini... A skutečně bylo po problému. Žádná chemie jen pasta z drcených sezamových semínek.

Když máte tahini (palestinští arabové říkají thejni), máte už to nejdůležitější a můžete připravit první skvělou omáčku/dip/pomazánku, která je neuvěřitelně jednoduchá, vynikající a hodí se skvěle ke grilovanému masu, do pita chleba se salátem nebo jen tak :-).

Ještě než ale začnete, měli byste o tahini vědět, že různě reaguje na ingredience jako je sůl, citronová šťáva a voda a je potřeba si s poměry pohrát. Ale nebojte se toho, jen se nelekejte, když se vám tahini z ničeho nic zdrcne nebo úplně zbělá po přidání některé ze surovin.

Tak tedy, co budete potřebovat na omáčku z tahini:
1 hrnek tahini
1/2 citronu
Sůl
Vodu
Svazek najemno nasekané petrželky



Jak na to:
Úplně jednoduše :-) Tahinu nalijte do misky a vymačkejte do ní šťávu z půlky citronu. Teď sledujte tu okamžitou změnu struktury a hustoty pasty - najednou je hutná a má hrubou texturu.


Jak jsem psala, to je úplně v pořádku a hladké a akorát tekuté omáčky docílíte přidáním asi půlky hrnečku vody. Nyní si dejte tu práci a vše spolu pomocí vidličky pečlivě promíchejte až docílíte jemné omáčky, která je hustá asi jako jogurt. Závěrečnou fázi je dochucování - osolte, případně opepřete a přidejte nasekanou petrželkou, můžete ale použít i mátu nebo rajčata či jarní cibulku.

Nakonec tahini pokapejte trochou olivového oleje a servírujte jako omáčku ke grilovanému masu, kebabu nebo jen tak jako pomazánku či dip k chlebu.

Dobrou chuť (nebo také arabsky "saha" :-))


... a k tomu vaření si poslechněte tématickou písničku :-)


7 komentářů:

  1. Jee tak to uz se tesim na dalsi dil, zrovna predevcirem kamaradka prinesla do skoly uplne vynikajici hummus a ja se ptala, co je v tom to palive a musim se priznat, ze tahini pastu jsem neznala, ale na zahu trpim, takze pro ni pobezim hned zitra a omacku s ni vyzkousim.;)

    Hrozne Ti zavidim arabskou tetu, ktera Te vse naucila, moc se mi libi ten styl stravovani, kdy se udela vic mensich jidel a kazdy si nabere, co chce, hoduje se a povida nekolik hodin.:) A delaji treba i nejake moucniky? Ja totiz nikdy o zadnem arabskem neslysela.:)

    Hezky vikend preji;)
    Zuza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zuzo, děkuji za Tvůj milý komentář :-)

      Arabové dělají různé moučníky, které jsou většinou fakt hooodně sladké :-). Oblíbená je třeba harissi, což je takový koláč pečený na plechu ze semolinové mouky, mandlí a kokosu.
      Co mám ale vážne z arabských moučníku ráda je knafe - dezert ze sýra, různých ořechů a navrch s takovýma zvláštníma nudlema (koukni třeba zde http://www.greenprophet.com/2013/06/the-most-fabulous-middle-eastern-dessert-knafeh/). Tento moučník se jí ještě teplý a je to fakt paráda. Hrozně bych si přála, abych si u nás v Čechách někam mohla zajít na tuhle delikatesu, ale ještě jsem neobjevila podnik, kde by ji dělali.

      Také přeji krásný víkend :-)

      Vymazat
    2. Tak harissi vypadá skvěle a dokonce je ingrediečně dostupná i u nás, až na ty květinové vody:-P...vzpomínám si, že v Americe mi dávala ochutnávat kamarádka ze Srí Lanky jejich proslulý Love Cake a bylo to něco podobného, chuťově člověk cítil hlavně růžovou vodu a oříšky.:) Když jsem se ho pak pokoušela ukuchtit doma, nebyl nic moc..:-P

      Tyy jo tak knafe vypadá opravdu cizokrajně, je tam toho tolik, že si vůbec neumím představit tu chuť.:) Ale já sladké miluju, takže jsem si jistá, že by mi zachutnal.;) Je pravda, že nevím o žádné pořádné arabské restauraci, kde by měli vyloženě klasickou kuchyni, většinou jsou tu jen takové ty "fastfoody" s kebaby a tak...

      Děkuji:)

      Vymazat
  2. Ahoj. Nemohla bys k tomu prosim napsat i recept na ten salat co je v misce, vypada moc dobre. Nebo zda mohu pozadat o zaslani toho jak si ho pripravit na muj mail: svarcova.market@seznam.cz. dekuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Market, brzy ho dam sem na blog i s fotkama :-)

      Vymazat
    2. Ahoj Markét, tak recept na salát najdeš zde http://puntikaty.blogspot.cz/2014/03/arabska-kuchyne-1-cast-tabouleh.html

      Vymazat
    3. Uz si ho opisuju, diky.:)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář :-)