pondělí 3. března 2014

Nákupy v Sapě a recept na nudle s hromadou koriandru

V sobotu ráno jsme se po dlouhé době konečně odhodlali jet na nákupy do Sapy. Samozřejmě jsem už mnohokrát slyšela někoho básnit o tom, jak se tam skvěle najíte a nakoupíte, ale mně se tam prostě pořád nějak nechtělo. Až teď jsme se rozhoupali do Sapy vyrazit. Samozřejmě NE s cílem pořídit tam fejkové napodobeniny Chanel kabelek a podezřele levné hygienické potřeby, ale proto abychom nakoupili asijské suroviny a ochutnali tamní legendární Bún Chu.

Tak nějak jsem ale tušila, že pokud tam přijedeme nepřipravení a bez sebemenší potuchy kam jít a kde se dobře najíst, tak za chvíli odejdeme unavení a trochu znechucení z toho nepořádku a zmatku. Tak jsem zagooglila a našla skvělý projekt Sapa Mapa (klik - zde) - plánek s vyznačenými místy, co v Sapě stojí za to. Takže jsme šli na jistotu... Mapa nás zavedla do nevábně vypadajícího bistra Hai Há (zde - klik), na které bych se jinak ani nepodívala. Přes značný nepořádek a velký hluk v bistru jsme se ale opravdu skvěle a levně najedli. Měli jsme Bún Chu a limonádu s marakujou a když opomenu to prostředí, tak to vlastně byl hrozně fajn sobotní oběd.


Pak už jsme mířili do gigantického velkoobchodu nakoupit z nepřeberného množství rýžových nudlí, krevet, oříšků, sojových lusků a chilli omáček. Paráda!

Ale mým hlavním cílem bylo sehnat do zásoby spoustu koriandru a citrónové trávy... Tyhle dvě ingredience miluju, ale bohužel jsou v českých obchodech málokdy k dostání. Ale v Sapě se zadařilo a v nenápadném obchůdku (se jménem, které neumím ani přečist natož vyslovit  - Thực Phẩm Thắng Liên) s velkým výběrem jsme pořídili vše, co jsme chtěli a navíc máme ještě krásné hluboké misky na asijská jídla - velký úspěch a mise splněna :-)


Po příjezdu domů jsem se na ty krásné suroviny hned vrhla s konkrétním plánem, který se mi v hlavě zrodil během nekonečné cesty přes celou Prahu. 

Sálát z kuřecího masa, rýžových nudlí a koriandru*:

* Varování: pokud nejste zrovna milovníkem koriandru, tak tenhle recept určitě není pro vás, protože v salátu je této bylinky fakt celý záhonek :-)

Co budete potřebovat asi na 4 porce:
300 g kuřecích prsou (nakrájených na nudličky)
Kukuřičný škrob
2 limetky
2 stonky citronové trávy
Sladkou sojovou omáčku (pokud nemáte sladkou sojovku, použijte klasickou a přimíchejte do ní asi 2 lžičky medu)
Kousek nastrouhaného zázvoru
2 stružky česneku (rozmělněného)
Svazek koriandru 
3 jarní cibulky
Asi 200 g rýžových nudlí

Jak na to:
Nejdřív naložíme maso do marinády - vymačkejte šťávu z jedné limetky, přidejte do ní asi 3 lžíce sladké sojovky, 2 rozpůlené stonky citronové trávy, kousek nastrouhaného zázvoru, trochu nasekaného koriandru, česnek a nakonec v tekutině rozmíchejte dvě lžičky kukuřičného škrobu. Marinádu přidejte k masu a důkladně promíchejte. Takto nechte v lednici odpočívat klidně několik hodin nebo celou noc.

Maso orestujte na rozpáleném slunečnicovém nebo řepkovém oleji a následně ho dejte vychladnout na talíř vyložený ubrouskem (aby jste z masa odstranili přebytečný tuk). 

Nyní si připravte nudle dle návodu na obalu (viz etiketa psaná roztomilou češtinou níže :-)).


Nasekejte si na jemno koriandru a nakrájejte jarní cibulku. 

Maso smíchejte s nudlemi, přidejte koriandr a jarní cibulku a nechte si trochu na ozdobu. Vše zakápněte ještě půlkou limetky a druhou půlku přidejte k servírování.

Je hotovo! 

Jinak myslím, že tyto nudle se skvěle hodí na jarní dny, kdy už máte chuť na něco svěžího a "vyletněného" :-)

Dobrou chuť.


A co vy? Chodíte do Sapy? A co tam nakupujete?

5 komentářů:

  1. Pokud se ti nebude chtít přes celou Prahu, zkus thajský obchod na Francouzské, dá se tam sehnat skoro vše a čerstvé :) pěkný blog!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Kayo, moc děkuji za tip a pochvalu. Kde přesně, prosím, obchod je?

    OdpovědětVymazat
  3. V Sapě jsem nikdy nebyla, je to pro mě daleko. Ale koriandr mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Teress, za návštěvu Sapa rozhodně stojí, ale pokud máš ověřené místo pro nákup koriandru a dalších asijských libůstek, tak bych u toho klidně zůstala :-) Měj se fajn.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář :-)