pátek 11. dubna 2014

Čtyři snové dny v Lisabonu

Na začátku roku jsme se rozhodli, že si poprvé od narození Puntíčete uděláme všichni tři společnou dovolenou v nějakém zajímavém evropském městě. No a mě vždycky strašně lákalo podívat se do Lisabonu. Takže jsme koupili letenky, na airbnb.com zarezervovali krásný byt ve staré čtvrti Alfama, na dva dny si půjčili auto na výlety a začali se na těch pár super dní těšit jak malé děti už od ledna.




... a že bylo na co. Lisabon nám okouzlil na první pohled. To město je magické - plné milých lidí, vůní, krásných zákoutí, skvělého jídla...

Když bych Lisabon měla přirovnat k nějakému jinému městu tak, ač to zní opravdu zvláštně, by to byla Praha. Ty úzké uličky, staré pouliční lampy a všudypřítomná dlažba z kočičích hlav je místy až nápadně povědomá. Na druhou stranu je ale Lisabon od Prahy diamtrálně odlišný. Leží totiž u delty řeky Tejo, která tam ústí do Atlantiku, takže všude cítíte tu přímořskou (vlastně přímooceánsko :-)) energii a vůni (což v Praze asi nikdy neucítíte :-)).

Tak trochu "pražské" zákoutí.

Lisabon se rozkládá na několika pahorcích, takže v podstatě kamkoliv jdete, kráčíte z kopce nebo do kopce. Z toho plyne také to, že po cestě natrefíte na spousty krásných výhledů na město, kde lidé obzvlášť před západem Slunce, vysedávají, pozorují a klábosí. Nádhera a neskutečná pohoda, která přímo vybízí k tomu nakoupit si nějaké dobroty a udělat si piknik na vyhlídce.

Jestli vás zajímá Lisabon a galerie a pamětihodnosti, tak to jste ale na špatném blogu. Nejsem totiž ten typ turisty, který obejde každou památku a zná všechny historické události a zajímavosti. Já vždycky nejradši jen tak bloumám, koukám kolem, čichách a ochutnávám. Někdy i mně samotné přijde, že jsem už trochu moc nepřipravená a o městě toho před příjezdem mnoho nevím, ale mám hrozně ráda, když na sebe nechám to místo působit takové jaké je a ne na základě koukáni do průvodce místo kochání se okolím.

Pár mých postřehů k Lisabonu:

- Lisabonci jsou strašně milí lidé, kteří se hezky chovají k turistům a mluví dobře anglicky (na rozdíl třeba od Francouzů nebo Italů).

- Portugalci milují děti a naše Puntíče bylo neustále středem pozornosti. Z toho také plyne, že jsou všude na děti připravení a nestalo se nám, že by třeba v restauraci neměli dětskou židličku nebo přebalovací pultík.

- Čekala jsem, že Lisabon bude špinavé město, stejně jako třeba Neapol, ale všude je tam čisto a málokde vidíte odpadky.

- Portugalsko je celkem levné a myslím, že ceny jsou srovnatelné s českými.

- Pokud jste milovníci ryb a mořských plodů, vyražte do Lisabonu. Nikdy jsem neměla tak dobré kalamáry, mušle a krevety jako v portugalských restauracích.

- Tamní tramvaje jsou k sežrání, ale jízda v nich je celkem o natáhnutí se :-). Cloumá to v nich a hází a vy si celou dobu jen v duchu kladete otázku, jak je možné, že ta starobylá plechovka je schopná ty ohromné kopce vyjet.

- Lisabon není vhodné město pro kočárky. Všude je dlažba, chodníky jsou úzké a hlavně terén kopcovitý. Pokud vyrážíte s dítětem, doporučuji vzít si na něj dětskou krosnu nebo šátek.

- 4 dny na návštěvu Lisabonu nestačí! Tamníma uličkama by mě bavilo toulat se klidně i 14 dní :-)

Co ale Lisabon nejvíce vystihne budou fotky a k nim krátký komentář :-)

Tramvaje v kopcovitém terénu Lisabonu. Všechny vypadají jako historické kusy, které ulicemi brázdí jen jako atrakce pro turisty. Všechny jsou však plně fukční a neustále narvané lidmi.

Západ Slunce z vyhlídky Miradouru Da Graca

I Puntíče bylo z výhledu nadšené :-)


Somewhere in Lisbon :-)

"Vidím město veliké..." :-)

Nespoutaný oceán na příměstské pláži Guincho. Na koupání to bohužel ještě nebylo, ale i tak je pro Čecha vždycky zážitek vidět tu masu vody :-)

Viděli jsme i žraloka... Ehm v Oceanário de Lisboa, které mimochodem stojí za návštěvu. 

Most 25 de Abril spojuje Lisabon a druhý břeh s městem Almada. Je nádherný a nápadně připomíná Golden Gate v San Franciscu. Asi také proto, že byl postavený stejnou společností.

Nad mostem se tyčí slavná socha Cristo Rei a pohled na most jako ze San Francisca a sochu jako z Rio de Janeira je velmi kosmopolitní.

Kalamáry se zeleninou v lisabonské restauraci.

Chobotnice s pečenými brambory.

Krevety s česnekem. Člověk by si myslel, že na krevetách už nejde nic vylepšit, ale tyhle byly naprosto božské. Dali jsme si je v restauraci Ramiro (www.cervejariaramiro.pt/) a tuhle restauraci vřele doporučuji - specializují se na mořské plody, je relativně levná a neustále plná Portugalců, což je rozhodně známka kvality :-)

Krab v restauraci Ramiro - neskutečný zážitek.

Sendvič Prego - plátky hovězího s vynikající kyselou horčicí se v Ramiru podává jako "dezert". Prý abyste doplnili ještě bílkoviny po všech těch rybách a mořských plodech :-)


Tolik k Lisabonu. Pro mě je to zkrátka město, kde krása střídá nádheru a moc se těším, že se tam jednou vrátíme a prozkoumáme ho ještě víc  :-)

Co vy? Byli jste někdy v Lisabonu? A máte případně nějaké tipy, co rozhodně navštívit? 

6 komentářů:

  1. to jídlo vypadá úžasně a město taky :)

    OdpovědětVymazat
  2. V Lisabonu jsem před měsícem asi tak byla ^^) nádherné město =) určitě bych se tam zase někdy podívala :o) Šíleně se mi tam líbilo. Krásné fotky=) I v oceanáriu jsem byla =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Beepinko, Lisabon je boží! Už teď plánujeme, že se tam chceme ještě podívat :-) Byla jsi i jinde v Portugalsku?

      Vymazat
  3. Nádherné fotky!!! Lisabon si asi pridavam na seznam mist, ktery chci navstivit!!! Mimochodem - strasne moc rada ctu tvuj blog :) diky

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)