pondělí 18. srpna 2014

Krevety v alobalu

Zjistila jsem, že hodně lidí krevety zbožňuje, ale bojí si je doma připravit. Že prý s nimi neumí pracovat a že jsou složité na přípravu a že by takovou vzácnou surovinu určitě zkazili... Já vám ale říkám, že tomu tak vůbec není a tuhle skvělou záležitost si, za zlomek ceny než v restaurace, můžete udělat doma. Jak? V alobalu!



Alobal je super věc. Lze v něm péct maso, ryby, brambory a vždy vám z něj vyleze šťavnaté jídlo plné chuti a vůně. Navíc se použitím této stříbrné fólie vyhnete úmornému drhnutí pekáče.

V tomto případě chceme docílit toho, aby se naše krevetky v alobalu krásně ovoněly bylinkami, česnekem, citronovou kůrou a trochou růžového vína. Kupuji je předvařené (poznáte tak, že jsou růžové a nikoliv šedé) a nemusíte se proto bát, že by se vám nepovedlo krevety dopéct. Naopak stačí je mít v rozehřáté troubě jen tak 15 minut.

Co budete potřebovat pro 2 osoby:

- 12 krevet (předvařené a chlazené, nikoliv mražené)
- Směs čerstvých bylinek (na naší zahrádce jsem ukořistila tymián, oregano, pažitku a saturejku)
- Kůru z jedné limetky + limetku k podávání
- 6 lžic olivového oleje
- 4 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
- 1 dcl růžového vína
- 50 g másla


Jak na to:

Nejdřív si připravíme marinádu - olivový olej vlijte do mísy, přidejte plátky česneku, kůru z limetky, bylinky (bez dřevnatých stonků, ale jinak není potřeba je sekat na jemno, protože jde jen o to, aby v alobalu propůjčily krevetám vůni) a osolte.


Marinádu nechte chvíli uležet a mezitím si připravíme alobal - nastříhejte si asi 80 cm dlouhé pruhy alobalu a ve dvou vrstvách je na sebe naklaďte do tvaru kříže. Takto alobal položte na pekáč a do středu kříže vložte krevety.



























Na krevety vlijte marinádu, navrch dejte máslo nakrájené na kostičky a zalijte ještě vínem.


Okraje alobalu zaviňte přes krevety, abyste je celé překryli a uzavřeli.


Krevety v alobalu vložte do předem vyhřáte trouby a pečte asi 15 minut na 200 stupňů (že je hotovo poznám také tak, že po otevření na krevetách nezůstane žadné nerozteklé máslo).

Servírujte přímo z alobalu, s kousky limetky a bagetu si namáčejte do delikátního sosíku, který vznikne na dně. Mňam :-)

3 komentáře:

  1. Já vám ale říkám ... krásná věta :) nejsem příznivcem mořských potvor a tvorů obecně, ale i tak si sliny daly na jazyku sraz :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy přijď na návštěvu a já ti je připravím :-)

      Vymazat
  2. kranse to vypada, asi to zkusim udelat na nejakou slavnostni veceri! diky za recept a fajn blog :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)