sobota 16. listopadu 2013

Víkendové pečení: skořicové rolky

Snad každý rád chodí do Ikey. Pokud ne kvůli nábytku, tak alespoň na švédské masové koule, hot dog s nekonečným kelímkem za dvacku a nebo, jako já, na vynikající skořicové rolky. Právě na tyto rolky (říká se jim také šneci, ale já raději používám slovo rolky, protože se šneků trochu štítím :-) jsem dostala chuť. A tak jsem na internetu nastudovala recepty, vybrala z každého to nejlepší a připravila si je doma. Jet totiž v této předvánoční době do Ikey jen kvůli pečivu by byla hromadná sebevražda s dalším milionem lidí.
Zde je výsledek mého snažení a můžu řict, že chuť předčila má očekávání a možná i vysněný vzor v Ikea. Omlouvám se za nekvalitní a ne úplně dekorativní obrázky, ale fotila jsem s rukama od těsta nebo krému a narychlo telefonem.

Co budete potřebovat

Na těsto:
100 ml vlažného plnotučného mléka
100 ml vlažné vody
1 kostku droždí
55 g krupicového cukru
50 g rozpuštěného másla
1 žloutek
1 vanilkový cukr
400 g hladké mouky

Na náplň:
180 g másla
70 g třtinového cukru
2 lžíce mleté skořice

Na polevu:
150 g moučkového cukru
3 lžíce plnotučného mléka
Půlka vanilkového lusku nebo pár kapek van. extraktu
100 g Créme Fraiche 

Nejprve připravíme kynuté těsto na rolky. Smíchejte vlažnou vodu s mlékem, rozdrobte do ní kostku droždí a přidejte špetku cukru. Nechte na teplém místě vzejít kvásek a mezi tím si v míse prošlehejte rozpuštěné máslo s vanilkovým cukrem a žloutkem. Následně smíchejte mouku a cukr se žloutkovou směsí a droždím a vypracujte jemné, ale pevné těsto. Nechte asi 30 minut kynout.



Rolky se plní skořicovou směsí a rozpuštěným máslem. Smíchejte 70 g třtinového cukru s 2 lžícemi skořice. Také si připravte 180 g rozpuštěného másla na náplň.

Před tím, než těsto vykyne, je čas na přípravu polevy. Dohladka utřete moučkový cukr s rozpuštěným máslem, přidejte Créme Fraiche, dužinu z půlky vanilky a nakonec nařeďte třemi lžícemi mléka. Nechte na chladnějším místě odpočívat.

Ještě si připravte hlubší pekáček a vyložte ho pečícím papírem. Já pro to ráda používám trik, kdy pečičí papír namočíte studenou vodou a zmuchláte ho. Následně je poddajný a lze s ním vyložit i hlubší nádoba.


A je čas rolit. Na ploše rozválejte vykynuté těsto do obdelníkového tvaru. Rovnoměrně ho potřete rozpuštěným máslem a posypte skořicovým cukrem. Nyní velmi opratně těsto zarolte do válečku.



Rolky nakrájet, nejlépe se to dělá pomocí nitě. Nítí tedy naporcujte stejně široké rolky a naskládajte je jednu vedle druhé do pekáče vyloženého pečícím papírem a šup s tím do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Nechte péct dokud nejsou rolky na povrchu do bronzova. 

S pečením budete vonět na celou ulici, takže je možné, že se "náhodou" staví soused a vyžádá si ochutnávku :-)



Jsme skoro hotoví. Nyní nechte rolky vychladnout a na závěr potřete štědrou dávkou krému.

Na rolkách si určitě pošušňáte u nedělní kávy nebo čaje :-)

Dobrou chuť a přeji pohodový zbytek víkendu.

4 komentáře:

  1. Punticek, to vyzera bajecne! :) Myslis ze by fungovala aj varianta s naharadou 1/2 mnozstva muky napr spaldovou? Kazdopadne vdaka za rozkosny blog :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, moc děkuji za komentář a tip se špaldovou moukou. Když přijde na pečení, tak nikdy moc nepřemýšlím, jak udělat výsledný produkt zdravější (hrnu tam máslo, bílou mouku, cukr :-), což je škoda. Špaldová mouka ja navíc super náhrada a určitě to nebude v chuti skoro znát.

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář :-)