sobota 14. prosince 2013

Semifreddo s mandlovým griliášem

Semifreddo je italský dezert a v překladu to znamená polo studený/zmrzlý (díky, Google Translatore :-)). Je to tedy něco mezi zmrzlinou a krémem... Geniální. Já jsem semifreddo začala připravovat již asi v osmnácti letech, kdy jsem recept odkoukala z Jamieho pořadu Šefkuchař bez čepice. No a nyní jsem si na semifreddo vzpomněla a zatoužila si znovu připravit ten vláčný krém s křupavým griliášem. Bohužel jsem nedohledala originální recept a tak jsem připravila tak trochu svou vlastní verzi.


Semifreddo připravuji v 5 krocích, ale ve skutečnosti jde o rychlý a velmi jednoduchý recept, s jehož výsledkem budete oslňovat návštěvy a nebo si na něm pochutnáte na závěr svátečního menu :-)

Co budete potřebovat na cca 10 porcí:

8 polévkových lžic třtinového cukru
200 g nepražených a nesolených mandlí
4 vejce
2x 250 ml smetany na šlehání
3 lžíce vanilkového cukru
špetku soli

Jak na to: 

1. krok - Příprava griliáše
Nejprve připravíme karamel. Na to velký pozor!!! Ať jsou z dosahu děti, neochutnávejte z vařečky ať si neopaříte jazyk a hlavně pozor na oči, kdyby karamel vyprsknul.
Na pánev s tlustším dnem dejte třtinový cukr na sporák na střední plamen. Nechte cukr stát až do té doby než se začne tavit. Následně začněte promíchavat dřevěnou vařečkou až do doby, než vám vznikne tekutý karamel s nazlátlou barvou. Do karamelu nasypte mandle a nechte je v něm poválet, až je všechny celé v karamelu obalíte. Následně mandle v karamelu přelijte na plech vyložený pečícím papírem, vypracujte je do placky a nechte vychladnout.

Když "placka" vychladne, nalámejte ji na kousky, ty dejte do mixéru a rozmixujte na hrubý griliáš (pokud nemáte mixér, dejte si posilku s hmoždířem).



2. krok - Žloutkový krém
Dejte vařit vodu a než přijde k polovaru (na dně se objevují menší bublinky) oddělte 4 žloutky od bílků, bílky si dejte stranou, žloutky smíchejte s vanilkovým cukrem a prošlehejte. Žlotky s cukrem dejte v misce nad vodní lázeň a začněte šlehat pomocí elektrického šlehače. Asi po minutě vám ze žluté hmoty vznikne bílý krém. Nad vodní lázní šlehejte ještě asi 5 minut, až vám vznikne nadýchaný krém. Je to fascinující, jak se žloutkům změní barva podle toho, jak se s nimi pracuje.

3. krok - Sníh
Do bílků dejte špetku soli a vyšlehejte pevný sníh. Opět fascinující přerod suroviny :-)

4. krok - Šlehačka
Ze smetany vyšlehejte hutnou šlehačku.



Fascinující přerod surovin - zleva žloutek - krém, smetana - šlehačka a bílek - sníh


5. krok - Mix it baby :-)
Smíchejte žloutkový krém a šlehačku a následně opravdu velmi jemně vpracujte sníh a vlijte do formy vyložené potravinářskou fólií. Vše spolu důkladně ale něžně promíchejte a následně přidejte griliáš. Část vpracujte do krému a část nasypte na celý povrch.

Nyní krém dejte asi na 5 hodin do mrazáku tak, aby vám vznikla krémo - zmrzlina :-)


A je to... Božské semifreddo, jako stvořené pro sváteční dezertík :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář :-)