čtvrtek 23. ledna 2014

Domácí pizza

Pizza je moje oblíbené jídlo... A koho ne, že? Už v patnácti jsem se doma pokoušela upéct vlastní z domácího těsta a hrozně mě bavilo hníst, válet, klást suroviny a nakonec pozorovat to mé veledílo, jak se peče v troubě. S mojí nejlepší kamarádkou Markétou jsme pak trávily hodiny u nás doma po škole, pekly pizzu a pak ji jedly. Bylo to super! Nedávno jsem si na to vzpomněla a rozhodla jsem se vrátit ke svým "kulinářským začátkům" upečením trochu upgradeované verze oné pizzy a zase pěkně z domácího těsta.


Tento recept na těsto na pizzu je nejlepší, co jsem kdy doma vyzkoušela. Je vláčné, nadýchané a tak akorát křupavé, aby vám nerozdrásalo patro. Pizza z trouby ale samozřejmě nikdy nebude 100% taková, jako z hliněné pece - té jemné vůni dřeva se nic nevyrovná. Ale i tak je to skvělé jídlo, za které vás doma určitě budou vyzdvihovat do nebes :-). Btw. mým snem je si na zahradě postavit vlastní hliněnou pec na pizzu. To by pak to letní grilování dostalo zase úplně jiný rozměr.

Tento recept je trochu časově náročnější, je potřeba si na něj vyhradit tak dvě hoďky času a je proto ideální pro víkendový oběd nebo večeři s celou rodinou nebo přáteli.

Ještě na okraj - na pizzu dávám domácí pesto, ale myslím, že se na vás nikdo nebude zlobit, když použijete kupované.

Tak, jdeme na to.

Co budete potřebovat na cca 3 - 4 porce:

Na pesto:
Svazek čerstvé bazalky
Piniové oříšky asi 25 g
Olivový olej asi 4 lžíce
Parmezán asi 100 g

Na těsto:
Kostku droždí
100 ml vlažného pol. mléka
350 g polohrubé mouky + trochu na rozválení
50 g změklého másla
Asi 2 lžíce olivového oleje

Na pizzu:
Pesto (výše)
Cherry rajčata (na půlky)
2 balení mozzarelly (natrhanou)
Parmskou šunku (natrhanou)
Olivový olej
Pár lístků bazalky (nasekanou)

Jak na to:

Těsto:
Nejprve si připravte těsto, protože bude dlouho kynout.
Mléko mírně přihřejte, aby bylo vlažné, přidejte do něj špetku cukru a následně v něm rozmíchejte droždí. Nechte na teplém místě vzejít kvásek a mezi tím si na plochu prosijte mouku a přidejte do ní půlku lžičky soli. Do mouky přidejte změklé máslo a olivový olej a nakonec vlijte kvásek. Vše spolu postupně promíchejte pomocí špachtle a nakonec zaangažujte své ruce a dejte si malé cvičení s hnětením těsta. Cílem je, aby vám vzniklo vláčné a soudržné (nevím, jak to jinak popsat, ale slovo soudržné pro těsto se asi nepoužívá :-)) těsto.
Těsto dejte do misky, přikryjte fólií nebo utěrkou a dejte na teplé místo kynout asi na 45 - 60 minut.


Mezi tím si můžete připravit pesto a suroviny navrch pizzy.

Pesto:
Do elektrického sekáčku (pokud nemáte sekáček, lze ingredience zpracovat v hmoždíři) dejte bazalku, piniové oříšky a parmezán. Vše spolu dohladka rozmixujte a nakonec přidejte olivový olej a dejte tomu ještě jednu jízdu v sekáčku. Pesto případně dochuťte solí, přelijte do mističky a dejet na chladné místo stranou.



... a konečně jdeme "zdobit"... 

Troubu si předehřejte na 220 stupňu. 

Těsto si rozdělte na dva díly a utvořte z nich kuličky, z kterých pomocí prstů a dlaně vyhněťte dvě placky ve tvaru oválů nebo (pokud jste extra šikovní) kruhů. Obě placky dejte na pekáč vyložený pečicím papírem. Potřete je dávkou pesta a dejte do trouby asi na 10 - 15 minut péct.


Následně vyjměte z trouby. Těsto by již mělo být v podstatě upečené a pesto by mělo získat zlatavou barvu. Placky ozdobte vrstvou cherry rajčat a mozzarelly a dejte ještě asi na 7 minut do trouby, dokud se mozzarella nerozteče. 



Nakonec na pizzy dejte ještě parmskou šunku, nasekané lístky bazalky a vše zakápněte olivovým olejem nebo zbylým pestem. 


Nyní to nejdůležitější! Sedněte si celá rodina ke stolu, chvíli se kochejte tou krásou, otevřete si lahvinku vína a UŽIJTE SI TO!

Dobrou chuť :-)

1 komentář:

  1. Dovolím si zmínit pár tipů k ještě lepší pizze. Samozřejmě ideální je péct pizzu ve zděné peci (ano, přiznám se, prodáváme je). Tam se peče pizza cca 1 až 1,5 minuty. Pokud máme jen troubu, je dobré se podmínkám, které jsou v peci snažit alespoň trochu přiblížit. Troubu je tedy nutné rozhicovat na maximum. Dobu, kterou bude pizza trávit v troubě zbytečně prodlužuje, když ji dáme do trouby na studeném plechu. Je tedy dobré dát pizzu na rozpálený plech. Ohromný rozdíl dělá i typ použité mouky. Bohužel ty nejlepší mouky na pizzu u nás nejsou snadno dostupné. Chce si to to tedy alespoň najít tu svou mouku, určenou na pečení pizzy, která nám bude vyhovovat a budeme vědět, co o dní očekávat.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)