středa 19. února 2014

Hovězí po burgundsku na můj způsob

Spojení červeného vína, rozmarýnu, tymiánu a hovězího... Jde vůbec, aby tato kombinace nefungovala?! Recept na slavný boeuf bourguignon jsem ale dala dohromady spíš dle vlastních chutí (takže to vlastně není boeuf bourguignon, ale můj výmysl inspirovaný tímto legendárním pokrmem). V klasickém receptu totiž moc nemusím žampióny a naopak bych v něm uvítala trochu více sladkosti.

Takže jednou za čas vezmu všechny ty úžasné ingredience, naházím je do jednoho hrnce a pak už si jen užívám tu omamnou vůni. Jen si to představte - slanina v kombinaci s hovězím, pak se přidá vůně bylinek a zeleniny a nakonec se vše propojí červeným vínem (super, teď mě fakt mrzí, že jsem celý zbytek této delikatesy dala na oběd do práce příteli, protože na to mám hroznou chuť :-)). To vše necháte pomalu pod pokličkou dusit, abyste si po hodině a půl celí nedočkaví nandali pořádnou porci, kterou pomocí čerstvé bagety vyluxujete tak, že bude talíř vypadat jako umytý :-)





Co budete potřebovat na 4 - 5 porcí
1 kg hovězího předního (nakrájené na kostky)
Asi 100g anglické slaniny (nakrájenou na kostičky)
Půlku celeru (nakrájený na kostičky)
3x kořen petržele (nakrájený na kostičky)
4x větší mrkev (nakrájená na kostičky)
2x větší cibuli (nakrájenou na větší kostičky)
190g rajčatového protlaku
3 větvičky rozmarýnu + na dozdobení
Lžičku sušeného tymiánu
2 lžičky brusinek
2 lžičky medu
Láhev červeného vína
Sůl
Pepř
Olivový olej




Jak na to
Do většího hrnce vlijte asi lžíci olivového oleje a nechte na větším plameni rozpálit. Přidejte kostičky slaniny a orestujte ji do křupava. Následně přidejte maso a nechte spolu vše smažit, dokud není hovězí do bronzova. V této fázi ještě ráda přidávám rozmarýn, protože se na tom žáru krásně rozvinou jeho vonné silice a uvolní se chuť do masa.


Když je maso orestované, přidejte veškerou zeleninu a opět spolu nechte vše v hrnci "interagovat" asi 5 minut za občasného míchání. Nyní tam fikněte půlku protlaku a do zbylé půlky v plechovce dolijte červené víno, které spolu s protlakem promícháte a ještě přidejte sůl, pepř a tymián. Tento sosík pak přilijte k masu a opět nechte chvíli společně smažit v hrnci asi 10 minut. Následně dolijte zbytkem vína z lahve, přikryjte pokličkou a směs nechte na nižším plameni dusit asi 2 hodinky.



V tuto chvíli bude již celý váš byt opanovaný tou božskou vůní a vy budete muset odhánět členy rodiny od hrnce a každou minutu odpovídat na dotazy: "kdy už to bude?" :-)

Po těch předlooouhých dvou hodinách sejměte pokličku a začněte dochucovat - dosolte, dopepřete + na závěr vždy ráda přidám 2 lžičky medu a brusinky, které to udělají ještě lepší... A nezapomeňte vyjmout větvičky rozmarýnu, tímto jejich slavný úděl totiž skončil a nikdo nechce skončit na ORL s rozmarýnem zabodnutým v krku :-)

Je hotovo. Směs nandejte do misky a servírujte s čerstvou bagetou a skleničkou dobrého vínečka :-).


Dobrou chuť :-)

6 komentářů:

  1. Přesně tohle dělala moje máma, musím to taky někdy zkusit, mňam! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jen do toho, je to opravdu snadné a vynikající :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Dělám trošku jinak, nedávám med a brusinky, ale přidávám červenou řepu a sterilizované cibulky. Moje nejoblíbenější jídlo :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Teress, to zní také zajímavě. Obzvlášť mě zaujaly ty nakládané cibulky - super nápad :-)

    OdpovědětVymazat
  5. No páni, přestože na maso moc nejsem, tohle vypadá tak lákavě a ještě k tomu tvůj barvitý popis, ŇAM!!;) Nejvíc mě zaujal ten med a brusinky na konci, mám tyhle sladké kombinace k masu moc ráda.:) Určitě jednou vyzkouším.;)
    Zuza

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Zuzo, já mám právě také moc ráda sladko - slané kombinace a k hovězímu to fakt jde skvěle :-) Vyzkoušej a uvidíš. Právě přemýšlím, jakou bych Ti doporučila alternativu za maso, ale v tomto případě asi žádná není :-( Jedině si odebrat omáčku a maso přenechat ostatním strávníkům :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)