pondělí 30. prosince 2013

Silvestr na syrovo aneb tatarák party

Už několik let s přítelem plánujeme, že Silvestra nebudeme slavit a jednoduše si kecneme na gauč, připravíme si nějakou dobrou večeři a pustíme si napínavý film, u kterého oba vytuhneme :-). Ještě nám to nějak nevyšlo a vždycky jsme se nakonec připojili k bujarému slavení. Letos jsme se navíc s kamarádama dohodli, že si ten večer ještě vylepšíme pořádnou náloží tataráku. A protože jsem k narozeninám dostala elektrický mlýnek, tak namlít i několik kilo masa nebude problém, spíš zábava :-). Z takového pohoštění navíc není tolik nádobí, ani moc práce, protože každý si své jídlo vlastně namíchá sám - je to takový zábavný gastro workshop :-)

                  Dokonce i to dítě puntíkatý by si rádo dalo :-)

Takže vidím to takto:

- Pro cca 12 lidí budou potřeba 2 kg masa, na tatárak vždycky používám hovězí zadní a dvakrát ho proženu mlýnkem. Vím, že tatarák by se měl správně naškrábat nožem, nicméně 2 kila jsou 2 kila, a to bych pak škrábala až do Nového roku :-)

- Budou potřeba 2 bochníky chleba, nejlépe předem nakrájený ať to máme jednodušší.

- Bude potřeba tolik vajec (resp. žloutků) kolik bude strávníků.

- Vždycky nechám hosty, aby si žloutek do tataráku rozklepli sami. Připravím proto vejce a velkou mísu na bílky. Je to tak výhodné, protože za prvné - už jsem se setkala s lidmi, kteří žloutek do masa nechtějí, za druhé - ať si každý pěkně nacvičí oddělování žloutku od bílku, za třetí - o to méně práce pro vás :-)

- Každý si svůj tatarák namíchá podle chuti a pro ty účely bude potřeba kvalitní kečup, horčice (mám ráda francouzskou a hrubozrnnou), worcestrová omáčka, tabasco, pepř, sůl, červená mletá paprika, mletý kmín, na jemno nakrájená cibule (ráda používám červenou cibuli, je totiž jemnější a sladší) + česnek na topinky.

- Aby to nebylo jen o mase, k tatáráku připravuji ještě salát dle receptu kamarádky Alenky - z baby špenátu s dresingem ze 2 lžic hrubozrnné hořcice, 3 lžic balzamikového octa, 2 lžic olivového oleje, soli a pepře - je opravdu delikátní.

- K tatáráku se bude pít pivo a jako nealko připravím domácí ice tea s mátou pro lepší trávení :-) - vylouhujte dva sáčky černého čaje a oslaďte medem nebo cukrem, do horkého čaje ještě přidejte nakrájený citron a lístky máty. Čaj pak přelijte do džbánu a přidejte led, studenou vodu a promíchejte.

- A ještě malé doporučení - topinky začněte smažit alespoň půl hodiny před míchačkou tataráku. Nezdá se to, ale smažba zabere dost času :-)


Přeji zábavného Silvestra a hodně štěstí, zdraví a pohody do roku 2014 :-)

6 komentářů:

  1. Mňam hned bych si dala. Jinak hodně štěstí do nového roku i Tobě.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tataráček bych si nechala líbit. Ať se Vám silvestr vyvede podle plánu a hodně štěstí do nového roku : )

    OdpovědětVymazat
  3. Teď jsme tě odhalila a děláš mi hrozné chutě - a tataráček je super na každou příležitost ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Petro, to máš pravdu. Tatarák bych jedla pořád :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář :-)