čtvrtek 5. prosince 2013

Tekuté Vánoce

Skořice, hřebíček, pomerančová a mandarinková kůra, jablka a vanilka... To jsou plodiny, jejichž vůně je esencí Vánoc. Já jsem si řekla, že si jich nechci užívat jen při pečení perníčků nebo pití svařáku, ale chci jimi mít provoněný byt po celou dobu adventu.
Jak to ale udělat, když nechcete 24/7 péct nebo mít na plotně svařák? Následujícím, super jednoduchým způsobem. Všechny ty úžasné ingredince totiž vezmene, jednoduše je spolu propojíme a doslova z nich vyvaříme to nejlepší  :-)


Co budete potřebovat:
- Kůru z 1 pomeranče
- Kůru z 1 mandarinky
- Šlupku z 1 jablka
- Asi 10 hřebíčků
- 3 celé skořice
- Lusk vanilky - byla by velká škoda využít celou vanilku i s dužinou. Já si ale nechávám lusky, poté co odstraním dužinu. Prázdné lusky dávám do cukru a vyrábím si tak vanilkový cukr. A právě lusk bez dužiny, který byl před tím "zakonzervovaný" v cukru, se pro tyto účely skvěle hodí. Bez vanilky se ale v tomto receptu rozhodně obejdete, pokud ji nemáte k dispozici.
- 1 litr vody

Postup:
Oloupejte mandaranku, pomeranč a jablko. Ovoce snězte ať máte silnou imunitu do těch mrazů a šlupky ponořte do hrnce s vodou. Přidejte skořici, hřebíček, vanilkovový lusk a na středním plameni přiveďte k varu. Následně zredukujte tekutinu na polovinu. Už v této fázi bude váš byt provoněný tou nádhernou, přívětivou vůní. Hrnec sundejte ze sporáku a tekutinu přeceďte přes sítko.




















Nyní máte několik možností, jak s Tekutými Vánoci naložit.

  1. Vlijte tekutinu do odpařovačů na topení nebo, pokud nemáte odpařovače, nalejte ji do nižších nádobek a umístěte je na topení.
  2. Do tekutiny namočte utěrku nebo hadrovou plenu a dejte ji na topení uschnout.
  3. Tekutinu dejte odpařit nad svíčku.

Uvidíte, že ta vůně ve vás vyvolá vánoční náladu a všichni se vás budou ptát, co to ve vašem bytě tak nádherně voní :-)

Zatím se mějte fajn a ať vás dnes neodnese čert :-)

2 komentáře:

  1. Tohle je super, moc ráda vyzkouším do aromalampy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veronicco, děkuji za komentář. Vyzkoušej, mně už to tady voní 3 dny a je to hrozně příjemné :-) Navíc když dáš tekutinu do odpařovače nebo na namokříš utěrku a dáš na topení,docílíš tak zdravé vlhkosti vzduchu :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář :-)