úterý 28. ledna 2014

Scones - anglické bochánky k čaji

Včera jsem se doma dívala na britský film About Time a už dlouho jsem se u televize tak nebavila. Je to vtipné, chytré a milé a chvílemi nevíte jestli se smát nebo plakat dojetím... Vřele film doporučuji, obzvlášť pro osamnělý večer, kdy se nedudete před partnerem/kamarádem/rodinou stydět brečet jako želva :-)


Ale proč zmiňuji About Time, když bych měla psát o bocháncích k čaji... Vždycky, když totiž vidím nějaký film nebo seriál z britského prostředí, fascinuje mě, jak si Angličané užívají ty své čaje a posezení a okamžitě dostanu chuť uspořádat také podobný dýchánek. A co se k čaji hodí nejlepé? Scones - bochánky, které se jedí s trochou másla a džemu. Navíc vypadají nádherně a k čaji chutnají prostě skvěle.


Co budete potřebovt na cca 15 kousků:
0,7 g hladké mouky
160 g másla
200 ml podmáslí
2 vejce
1 prášek do pečiva
Půl lžičky sody
120 g cukru (krystal)
50 g rozinek nebo borůvek (mohou být čerstvé i mražené)
2 lžíce javorového sirupu

Jak na to:
Mouku přesijte přes cedník do hluboké mísy a smíchejte s cukrem, kypřícím práškem a sodou. Přidejte na malé kousky nakrájené máslo a vpracujte ho do těsta. Následně přidejte a zapracujte 1 vejce, podmáslí a javorový sirup. Těsto přendejte na vál a hněťte ho dokud nebude vláčné a jemné. Nakonec přidejte rozinky (já jsem těsto rozdělila a do půlky přidala borůvky, protože přítel rozinky nemá rád), udělejte z těsta kouli a obalte ji fólií. Těsto takto dejte odpočinout asi na půl hodinky do ledničky.



Po půl hodině těsto rozválejte na asi 1 cm tlustou placku a začněte vykrajovat kolečka pomocí skleničky nebo vykrajovátka na cukroví.  Nakonec kolečka na povrchu pomažte rozšlehaným velcem a dejte do rozpálené trouby (na 200 stupňů) péct asi na 20 minut nebo dokud není povrch bochánků krásně do bronzova.


Nechte vychladnout a servírujte k čaji s džemem a máslem.

Enjoy :-)


6 komentářů:

Děkuji za Váš komentář :-)