středa 16. října 2013

Běháš, BĚHÁM, běháme

Rozhodla jsem se, že začnu pravidelně sportovat. Respektive se k tomu odhodlávám již asi 5 let, ale teprve nyní mohu s čistým svědomím říct, že opravdu realizuji sport na pravidelné bázi. Co ale bylo tím impulsem, který mě, velkého nesportovce a gaučového povaleče, donutil začít se hýbat? Je to asi zvláštní, ale mou hlavní motivací je být zdravá a fit pro naše malé Puntíče. Takže jakmile jsem překonala šestinedělí, začala jsem běhat... A mohu říci, že je to skvělé! Ze začátku to byl spíše indiánský běh a více procházka, než úprk, ale postupně a vlastně velmi rychle jsem se vypracovala a v běhu se teď cítím komfortně (ne jako dřív, kdy pro mě dobíhání tramvaje bylo výkonem roku). Běhání na dlouhou trať je mi ale odjakživa velmi sympatické. Líbí se mi, že si člověk venku pročistí hlavu, nadýchá se čerstvého vzduchu, pokochá se krásami přírody a ještě za to nemusí nic platit.
Dnes běhám alespoň 2x týdně, vzdálenost trasy ani rychlost běhu nepřeháním a mým hlavním cílem je cítit se dobře. Nebudu se rozepisovat o tom jak na to (sama stále hledám odpovědi, jak správně a efektivně běhat) a v čem je běhání prospěšné, ale chtěla bych s vámí sdílet pár bodů a tipů, které způsobily, že se na běhání pokaždé těším:

Udělejte si rešerši
Progooglete si klíčová slova, jako je "běhání", "jak začít s běháním", "jak běhat", atd. a pročtěte si základní pravidla a tipy. Mě velmi zaujal YouTube kanál Magazín Tempo, kde najdete videa o rocvičování, začínání s běháním, závodech, vybavení, nejčastějších chybách, atd.

Vytvořte si "nakopávací" playlist
Nic vás tak nerozběhne, jako rytmická a dynamická melodie. Vytvořte si pro účely běhání speciální playlist ve svém přehrávači, který vás udrží v tempu a pozitivní náladě. (Haha! Až teď na screenshotu jsem si všimla, že k písničce Lala Song se mi stáhla ještě zvláštní hláška "Chaloupka Je Hacker :-)

Stáhněte si aplikaci
Z počátku jsem běhala bez toho, abych věděla, jakou vzdálenost uběhnu. Asi po měsící mě ale začalo zajímat jestli běhám 10 nebo 4 kilometry, protože na vzdálenosti opravdu nemám odhad a podle toho, jak jsem byla udýcháná jsem vždycky tipovala spíš těch 10 kilásků. Rozhodla jsem se proto pro stažení aplikace Nike Running do své iPhonu. Nejen, že jsem se dozvěděla, že rozhodně neběhám 10 km  (v nejlepším případě 5), ale Nike Running je i skvělá motivace. Milý damský hlas (nebo pánský - zaleží na vás, který si vyberete) vám totiž hlási, jakou vzdálenost a jakou rychlostí běžíte a když překonáte určitý milník, nějaký známý atlet vás pochválí, že jste odvedli dobrou práci :-). Nike Running je ale vlastně i sociální síť, takže můžete navazovat přátelství s vašimi kontakty na Facebooku nebo v telefonním seznamu a trumfovat se, kdo běhá víc/rychleji/nejdéle/nejčastěji.

Pořiďte si funkčí, pohodlné a slušivé oblečení 
Dobré běžecké boty a funkční oblečení je základ. Co vás ale také může motivovat vyběhnout do ulic je to, že vám to bude slušet. Jsem divná, když se na každé běhání těším i proto, že si obléknu své růžovo-černé běžecké Nike boty, puntikaté tílko a příjemné legíny :-)? (můj běžecký outfit se bohužel právě pere, takže uvadím alespoň ilustrační fotku z Pinterest)
Zdroj obrázku: www.pinterest.com

Spěchejte pomalu
... alespoň ze začátku a najděte si tempo, které vám je příjemné. Nepotřebujete nikomu nic dokazovat, hlavním cílem je, abyste se cítili dobře a nezkolabovali po 200 metrech sprintu.

Běhejte hezké trasy
Moc nechápu proč lidé platí za fitka a pak tam tráví hodiny a hodiny běháním na pásu a koukáním se na dalších 50 zpocených lidí. Na běhání je totiž nejkrásnější to, co můžete spatřit a objevit. Od té doby co běhám, jsem okolí, kde bydlím od svého narození, poznala víc jak za posledních 25 let. Cíleně si vybírám trasy, kde se pokochám krásnou přírodou a pěknými domy. U běhání totiž platí, že cesta je cíl :-)

To je prozatím vše. K tématu běhání se ale ještě v budoucnu chci vracet, protože za to stojí :-)
Přeji hodně příjěmně naběhaných kilometrů a na závěr posílám citát: Běhej pro život, ale nežij pro běh.BBěhej pro život, ale nežij pro běh.ěhej pro život, ale nežij pro

2 komentáře:

  1. Dobrý den,
    ráda bych Vám doporučila jeden song, který mi přijde k běhu velice motivační. Řekla bych, že při něm neroste jen chuť k pohybu, ale i pocit ženskosti. Možná je to trochu nepodstatná informace, ale jedna tanečnice zde mi připomíná jednu kamarádku a bývalou kolegyni. Přeji příjemný poslech a spoustu energie. Člověk by se neměl bát říkat YES svým nápadům a snům ... krásný den.
    http://www.youtube.com/watch?v=GQPcN3l0vr4

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, Ivo :-)
    děkuji za Váš komentář a tip na skvělý song. Jdu si ho okamžitě stáhnout a umístit do svého playlistu :-) Je to taková pecka, že snad budu při běhu i tančit :-D
    Mějte se krásně!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)