čtvrtek 31. října 2013

Domácí balzám na rty

Vždycky jsem si chtěla vyrábět domácí kosmetiku, ale až teď, když jsem na mateřské dovolené, mám na takové věci čas a náladu :-).
Prolustrovala jsem proto internet, nastudovala si mnoho návodů a článků, zkoukla desítky videí a na základě toho vytvořila svůj historicky první balzám na rty - tramtadadá!!! A je to báječné... Jak příprava tak výsledek. Balzám testuji již druhý den - velmi dlouho vydrží na rtech a opravdu krásně léčí a vyživuje. Jsem nadšená! Kuchtění domácí kosmetiky vás navíc bude bavit a hlavně víte, co na sebe patláte. Takový domácí balzámek na rty v pěkném balení může být i skvělý nápad na dárek (pomalu se blíží Vánoce, tak začínám hledat inspiraci a znáte to: vlastnoručně vyrobený dárek udělá největší radost!?!). Nakoupila jsem si krásná plechová srdíčka, která jsou jako dělaná pro tento účel, na e-shopu Essential sehnala všechny potřebné suroviny a začala s alchymií. Zde je výsledný recept na můj domácí balzám na rty:



Co budete potřebovat na 2 balzámy (do nádob o obsahu 5 ml)

- 25 g kakaového másla (krásně voní i chutná, obsahuje mnoho vitaminů)
- 5 g včelího vosku (obsahuje vitamin A, je to antioxidant, má antiseptické účinky, je přírodní stabilizátor)
- 5 g lanolinu (je přírodní živočišný tuk, změkčuje, zjemňuje a chrání pokožku)
- 10 kapek mandlového oleje (zklidňuje, regeneruje, hydratuje, plný vitaminů a minerálů)

+ Na tónovaný
- kousek vaší oblíbené rtěnky (použila jsem Revlon Lip Butter v odstínu Apple Candy)
- pigment/třpytky (použila jsem MAC pigment v odstínu Naked)


Jak na to

Do pánve s tlustým dnem nalijte vodu asi do půlky a přiveďte ji k varu. Následně do vody ponořte nádobu, která dobře odolává teplu (použila jsem kovovou konvičku na přípravu mléka do latte) a nechte ji asi minutu prohřát. Do nádoby přidejte včelí vosk a až se všechen rozpustí přidejte kakaové máslo, lanolin a na závěr mandlový olej. Vše promíchejte (na míchání jsem použila dřevěnou čínskou hůlku, abych zbytečně nezašpinila příbory). Hned, jak je vše rozpuštěné, sundejte ze sporáku - čím více a déle se totiž tyto vzácné ingredience ohřívají, tím víc se zničí obsažených vitaminů. Nakonec hmotu přelijte do nádobek na balzám a nechte v ledničce vychladit. 

Pokud si chcete vyrobit růžový balzám, přidejte do směsi ještě kousek vaší oblíbené rtěnky a případně třpytky nebo pigment. Vaše rty tak budou nejen zdravé a vláčné, ale i překrásné a k zulíbání :-* :-).

Toť vše... Jestli balzám budete zkoušet připravovat, napište mi do komentáře, jak jste spokojení :-).



6 komentářů:

  1. Jsem rebel, čtu si tento příspěvek v práci, kolegyně mi kouká přes rameno a zajala jí balzamová srdíčka. Už jsem jí poslala link a gratuluji k novému čtenáři ;) Až Puntíče vyroste, doporučuji různé kostýmy. U nás bude letos Ježíšek nadělovat kostým Kapitána Ameriky, loni to byl mušketýr, jindy zas Zorro ... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Ivko, děkuji za zlanaření nového čtenáře :-) Kde kostýmy sháníte?

    OdpovědětVymazat
  3. To zní skvěle, taky se už nemůžu dočkat, až si vyrobím svůj domácí balzám.;) Ty nádobky jsou nádherný, dají se někde dostupně pořídit?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Zuzo, děkuji za komentář, jsem ráda, že se Ti recept líbí :-) Jinak krabičky jsou z http://www.bellarose.cz/dekorace/plechova-krabicka-srdicko/. Jsou opravdu krásné, ale je na nich trochu nepraktické otevírání/zavírání. Pro účely balzámku by to chtělo spíše něco, co se zacvakne nebo vyšroubuje. Praktické krabičky mají zde http://www.essential.cz/www-essential-cz/eshop/6-1-Nadobky.
      Btw moc se mi líbí Tvůj blog a jsem pravidelným čtenářem :-) Měj se fajn.

      Vymazat
    2. Jee tak to moc děkuju, ani netušíš, jakou jsi mi udělala radost, protože mně se u Tebe taky moc líbí, těším se, až vyzkouším některý z receptů, hlavně těch jedlých.;)...

      Tak to mě mrzí, zkusím s nimi tedy vymyslet něco jiného, protože jsou k sežrání.:) Moc děkuju za odkaz, už tam koukám i na oleje a tak dál, to zas bude útrata:-P....já jsem právě narazila nedávno na blog kissabee a Míša ve mně vzbudila takový nadšení pro výrobu vlastní kosmetiky, že jenom čekám, až bude klidnější období a dostanu se ke všem eshopům a pak se bude vařit a míchat a určitě vyzkouším i recept s mandlovým olejem.;)

      Přeju klidný a nádherný vánoční čas.:) Z.

      Vymazat
    3. Také děkuji za pochvalu a tip na zajímavý blog, jdu ho prozkoumat.
      Jinak opožděně také přeji krásné svátky :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář :-)