úterý 22. října 2013

Nákupy na farmářském trhu a recept

Téměř každou sobotu ráno vyrážíme na farmářské trhy a na pozdní snídani někam do města. Neumím si představit lepší začátek dne. Minulou sobotu už od rána do žluto - červeno - oranžových stromů svítilo podzimní sluníčko a vzduh byl prosycený dobrou náladou a optimismem (myslím, že foto níže zcela vystihuje zmíněnou atmosféru :-)). Chopila jsme se svého proutěného košíčku a vyrazili jsme do Karlína, kde je u kostela sv. Cyrila a Metoděje malý trh. Najdete tam křupavé čerstvé pečivo, krásnou zeleninu i ovoce, květiny i kávu. Prostě idylka. Nakoupili jsme krásnou českou šalotku, česnek, krůtí maso, pečivo a dali si šálek kávy u stánku Double Shot spolu s povidlovým koláčem.
No a o ingredience pro vynikající večeři bylo postaráno (tedy kromě té kávy a koláče :-). Všechny ty krásné potraviny mě inspirovaly k uvaření krůtího masa na bylinkách a červeném víně. Je to něco mezi gulášem a boeuf bourguignon a už teď vám můžu prozradit, že tajemství je asi opravdu v ingrediencích, protože jsme si všichni doma pošušňali :-)

Krůtí maso na bylinkách a červeném víně

Co budete potřebovat (na cca 4 porce)

1 kg krůtího masa (nakrájené na kostičky)
5 větších šalotek (nakrájenou na polokroužky)
4 stroužky česneku (nakrájený na kostičky)
3 mrkve (nakrájenou na kostičky)
2 řapíky celeru (nakrájený na kostičky)
Svazek čerstvých bylinek (použila jsme saturejku, oregano a můj oblíbený tymián - vše z naší bylinkové zahrádky)
2 lžičky medu
3 dcl suchého červeného vína
Slaninu (asi 100 g, nakrájenou na kostičky)
Olivový olej
Sůl
Pepř


Na olivovém oleji osmažte slaninu a následně přidejte šalotku. Až bude cibulka "zjihlá" přidejte krůtí maso a nechte společně restovat. Když je maso na povrchu do bronzova, přidejte česnek, mrkev a celer a zalijte asi 2 dcl červeného vína. Osolte, opepřete, přidejte nasekané bylinky a 2 lžičky medu. Následně vše poduste pod pokličkou asi 30 minut (ach ta vůně, která se z pod hrnce line celým bytem). Po 30 minutách přidejte ještě zbývající víno, ochutnejte a dochuťte... A to je vše... Jednoduché jako facka, rychlé jako blesk a chutná to jak božská mana. Podávejte s plnou sklenkou vínečka a opečenou bagetkou pokapanou olivovým olejem (ale určitě by se jako příloha hodily i opečené brambory nebo bramborová kaše).
Dobrou chuť

2 komentáře:

  1. Sbíhají se mi slina. A nebude to tím, že jsem ještě nesnídala ...

    OdpovědětVymazat
  2. :-) to jsem ráda, že se Ti recept líbí. Vyzkoušej ho, je to fakt rychlovka.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)