sobota 12. října 2013

TOP 5: mobilní aplikace pro úpravu fotek

Neumím zacházet se zrcadlovými fotoaparáty a navíc jsem již asi v 16-ti letech zjistila, že opravdu nemám talent na focení. Tehdy jsme jeli na rodinný výlet do Paříže a já měla utkvělou představu, že by ve mně mohl dřímat nadáný fotograf. Vybavila jsem se foťákem s černobílým filmem (to proto, aby byl dojem ještě více umělecký :-)) a v metropoli na Seině cvakala co to dá. Po návratu jsem šla film okamžitě vyvovalat a napjatě čekala na start mé fotografické kariéry. Jaký to byl pro mě šok, když jsem zjistila, že na fotkách byla Eiffelovka bez špičky, moje maminka spící před sochou, které jsem uřízla kousek hlavy nebo záběr Sacre - Coeur s náhodným kolemjdoucím, který tam rozhodně být neměl. Focení jsem poté tedy na několik let dala k ledu. Když se narodilo naše malé Puntíče a pocítila jsem, jak čas rychle letí a miminko rychle roste, uvědomila jsem si, že je pro nás i pro malou důležité mít její fotky a že se nad nimi budeme za pár let rozplývat a vzpomínat. Můj blok vůči foťákům ale pořád nepolevil. Rozhodla jsem se tedy, že budu fotit svým chytrým telefonem. Nastahovala a vyzkoušela jsem mnoho aplikací a nafotila hodně fotek, z nichž vždy alespoň nějaká je hezká. S dobře zvolenou aplikací navíc vždy docílíte požadovaného efektu či dojmu, který má fotka navozovat.
Zde je seznam mých TOP 5 nejoblíběnejších aplikací:

1) Rotromatic
Tato aplikace umožňuje použít na obrázek nejrůznější retro filtry a pozadí a přidávat zajímavé tvary, prvky a text. 



2) A Beutfiful Mess
Beautiful Mess je aplikace, kterou vytvořily blogerky z www.abeautifulmess.com. Opět si zde můžete pohrát s filtry, ale hlavně můžete na fotku přidávat hezké rámečky a další grafické prvky jako jsou například komixové bubliny, srdíčka a doodle texty.

3) Photo Collage
Pomocí Photo Collage můžete do různě nastavených okének vkládat fotky a vytvářet tak koláže nebo foto příběhy. Já tuto aplikaci ráda kombinuji s A Beautiful Mess a vytvářím si vlastní komixy :-)

4) Paper Camera
Pomocí Paper Camera můžete svou fotku proměnit na kresbu. 

5) Instagram
Na Instagramu mi vadí, že pokud si chcete uložit obrázek s filtrem, musíte ho automaticky posdílet i na sociální sítí Instagram. Nicméně pro mě jsou filtry na Instagramu natolik atraktivní, že tuto skutečnost obcházím. Pokud totiž vyložene nechci nějaké své foto sdílet, tak ho v aplikaci i přesto vytvořím a následně ho z tamní "zdi" vymažu. V mé fotogalerii v telefonu však upravená fotografie nadále zůstává.


Doufám, že tento blogpost není mega nezáživní a případně si na základě některého z tipů vytvoříté krásné fotky :-)
Peace.




2 komentáře:

  1. Tak jsem si stáhnula alespoň ty koláže, chtěla jsem i Beautiful Mess, ale je to placená aplikace, tak nevím jestli to stojí za to, nechceš o té aplikaci udělat článek :-) ?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Teress, díky za tip na článek. Připisuji si na seznam plánovaných článků a brzo ho pro Tebe sepíšu :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář :-)